Ägodela

I samband med min födelsedag så ville jag att alla vänner på Facebook skulle skänka en slant till naturskyddsföreningen.

Mina vänner lyckades bra tycker jag. …det är ett bra sätt för föreningar som gör nytta att tjäna sig en slant.

För mina vänners engagemang fick jag en bok som heter Ägodela, och ett fint tack på ett vykort.

Givetvis blev jag glad över boken, men blev mest glad över vykortet där det står

”Hej

Tack för att du valde att starta en insamling till förmån åt Naturskyddsföreningen.

Din insamling är väldigt värdefull och gör stor skillnad.

Så stort tack”

 

Ett personligt tack är så fint, och jag blir varm och glad.

Ägodela: Köp mindre – få tillgång till mer

”Det är inte borrmaskinen vi vill ha utan hålet.” Det är kanske det mest klassiska exemplet för att förklara idén bakom ”kollaborativ konsumtion”. Grundprincipen är att det är tillgången som är det väsentliga, inte själva ägandet.

Vi går från privat ägande till att dela på tillgångar, från gågatan till internet. Vi lånar, byter, hyr, köper second-hand och delar istället för att köpa nytt – och sparar på så sätt på miljön, samtidigt som vi bygger upp förtroende och gemenskap.

Det är i alla fall idén. De sociala nätverken har tagit delandet till en helt ny skala, och vi ser både stora företag och sociala rörelser växa fram över Europa.

Årets bok från Naturskyddsföreningen tar tempen på den trend som kallats allt ifrån ”peer-to-peer-samhället” till ”delandets ekonomi”. Eller som vi föredrar att kalla det: att ägodela.

Är denna konsumentrevolution miljövänlig? Hur tar vi vara på den potential som finns? Och vad ska man tänka på när man börjar ägodela?

Jag gillar tanken bakom ”kollaborativ konsumtion” och tänker någonstans att second hand inte är så dumt, förstå mig rätt, vi lever i ett konsumtionssamhälle och vi köper saker mer än någonsin, och min tanke kommer till att secondhand inte är så tokigt ändå.

När jag går på loppisar så brukar jag titta efter verktyg, jag tror min snickerilåda är till stor del fylld av loppisfynd. Nya saker tarvar energi och miljöresurser, men en bättre begagnad vinkelhake fungerar precis lika bra som en ny. Och det är många gånger jag förundras över vilka fina verktyg som finns i loppisbodarna.

 

Från loppisfynd till toolpool: köp spik låna hammaren.

 

”varför ska man äga verktyg som sällan används? I en toolpool kan du låna eller hyra de verktyg du behöver. Matti Jokela i Malmö har en toolpool i sin järnaffär. Här kan vem som helst få låna de verktyg man behöver för att till exempel spika och tapetsera.

– Ekonomisk är detta den bästa investeringen jag har gjort, säger affärsinnehavaren

Matti Jokela”

Boken är lätt att läsa och illustreras med fina bilder – boken tar upp mobilitet, boende, prylar och kläder, mat, samarbete, staden.

Boken skrivs av mer än en författare som kommer med tankar och idéer om hur det är att ägodela.

Bra bok som jag kan skicka när jag har läst den klart =)

Bästa hälsningar

Henrik

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.